Poplach v Německu: Zlámané kosti, bezvědomí... Lídr kandidátky SPD brutálně zbit. A nejen on

04.05.2024 19:40 | Monitoring

Matthias Ecke, lídr kandidátky německých sociálních demokratů (SPD) ve východní spolkové zemi Sasko, byl vážně zraněn během kampaně před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, uvedla v sobotu strana. Utrpěl zlomeniny poté, co ho několik lidí napadlo, když vylepoval předvolební plakáty v Drážďanech. Nyní je Ecke hospitalizován. SPD uvedla, že Eckeho zranění si vyžádají operaci. Spolkoví politici vyjádřili nad útokem zděšení.

Poplach v Německu: Zlámané kosti, bezvědomí... Lídr kandidátky SPD brutálně zbit. A nejen on
Foto: X
Popisek: Politik SPD Matthias Ecke byl při vylepování plakátů v Drážďanech zbit a hospitalizován

Policie potvrdila, že 41letý politik byl napaden v pátek večer v Drážďanech, když vylepoval předvolební plakáty.

Šéf saské SPD Henning Homan řekl německému listu Bild, že se náhle objevili tři nebo čtyři neznámí lidé, kteří uráželi tým, který vyvěšoval plakáty s homofobními urážkami, a pak na ně začali útočit, uvedl server dw.com.

Podle deníku Bild měl Ecke zlomené kosti a nereagoval. Homan novinám řekl, že Ecke bude muset pravděpodobně zůstat v nemocnici i příští týden.

Policie v západním Essenu v sobotu uvedla, že vyšetřuje samostatný incident, který se odehrál ve čtvrtek, kdy dva podezřelí napadli na hlavní městské ulici poslance Spolkového sněmu za stranu Zelených Kaie Gehringa a místního politika Rolfa Flisse.

Úřady předpokládají, že útočníci byli v obou případech stejní.

SPD odsuzuje krajně pravicové násilí. Homan a jeho regionální stranická spolupředsedkyně Kathrin Michelová to označili za „neignorovatelný poplašný signál pro všechny v této zemi“. „Série útoků násilníků proti volebním kampaním demokratických stran je útokem na základy naší demokracie,“ dodali.

„Násilí a zastrašování demokratů jsou prostředkem fašistů,“ uvedla SPD v prohlášení na platformě X (dříve Twitter).

Celostátní lídři SPD Saskia Eskenová a Lars Klingbeil útok na Eckeho rovněž odsoudili: „Tento zákeřný útok se týká celé naší strany. Je to útok na všechny účastníky volebních kampaní, kteří se vášnivě zasazují o naši demokracii a právní stát.“

Spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD) označil nedávné útoky na poslance a místní politiky za ohrožení demokracie. V sobotním projevu na sjezdu Strany evropských socialistů a SPD v Berlíně vyjádřil Scholz své zděšení nad útokem na Matthiase Eckeho v Drážďanech. „Zároveň chci říci, že se nikdy nesmíme smířit s takovými násilnými činy, že nesmíme krčit rameny, když se to tu a tam stane,“ řekl kancléř.

Vicekancléř a ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) na Instagramu napsal: „Útok na Matthiase Eckeho, vedoucího kandidáta saské SPD v evropských volbách, je otřesný. Vyžaduje naši pozornost, naše rozhořčení. On i všechny ostatní útoky na pracovníky kampaně a politiky mají za cíl zastrašit lidi, vyděsit je a donutit je ustoupit. Jsou to útoky na naši demokracii, na naši republiku. Jsou nechutným a neomluvitelným výsledkem brutalizace jazyka, debaty a nevázanosti v takzvaných sociálních médiích.“ Matthiasi Eckemu přeje brzké uzdravení a jemu i všem ostatním, kterých se tyto útoky dotkly, přeje sílu a statečnost.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová, rovněž z SPD, varovala, že země zažívá „nový rozměr protidemokratického násilí“.

Saský zemský premiér Michael Kretschmer z CDU označil útok na Eckeho za „šokující“ a dodal, že útoky na politické oponenty jsou něčím „z nejtemnějších epoch našich dějin“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Green Deal

Dobrý den, obracím se na vás jako na zastánce tohoto paktu nebo co to je. Můžete mi říci, kde třeba většina z nás má brát peníze na auta bez spalovacích motorů? Neměla by tedy minimálně EU lidem na nová auta nějak přispět? Myslíte si, že si je lidé u nás, kteří vydělávají kolem 20 tisíc měsíčně moho...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zničíme vám život. Tohle vám provedeme.“ Medveděv odplácí České republice

12:26 „Zničíme vám život. Tohle vám provedeme.“ Medveděv odplácí České republice

USA a jejich zkurvení spojenci – nám vyhlásili válku bez pravidel. Alespoň to tvrdí Dmitrij Medveděv…